Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Harriet Wallberg har fått ett nytt uppdrag.

Harriet Wallberg har fått ett nytt uppdrag. Bild: Melker Dahlstrand

Harriet Wallberg ska utreda leg för undersköterskor

Tidigare KI-rektorn och universitetskanslern Harriet Wallberg får uppdraget att utreda regleringen av undersköterskeyrket. 

Annons:

Harriet Wallberg fick förra året sparken från rollen som universitetskansler och chef för Universitetskanslerämbetet av forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S). Detta efter kritiken mot hur hon agerat i Macchiarini-ärendet under hennes tid som rektor för Karolinska institutet. Sedan dess har hon varit placerad som generaldirektör i regeringskansliet med bibehållen lön som en del av det som populärt brukar kallas ”elefantkyrkogården”. En ordning som är en följd av att tidigare generaldirektörer har rätt att behålla sin lön tills deras ursprungliga förordnande löper ut.

Nu får Harriet Wallberg nya arbetsuppgifter på socialdepartementet då socialminister Annika Strandhäll (S) har utsett henne till att utreda regleringen av undersköterskeyrket. En utredning som socialministern nyligen tillsatte för att utreda om undersköterska ska bli ett legitimationsyrke, en skyddad yrkestitel eller omfattas av någon annan reglering. I Harriet Wallbergs utredningsuppdrag ingår också att kartlägga vilka arbetsuppgifter undersköterskor utför i den kommunala omsorgen och i den landstingsdrivna hälso- och sjukvården. Denna kartläggning ska bland annat visa hur stor del av undersköterskornas arbetsuppgifter i den kommunala sektorn som är hälso- och sjukvård.

Utredningen om reglering av undersköterskeyrket ska redovisas till regeringen senast den 30 april 2019. 

Relaterat material

Kommentarer