Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Halland JO-anmäls för utländska journalöverföringar

KORRIGERAD. Justitieombudsmannen, JO, granskar nu Region Hallands forskningssamarbete där hundratusentals patientuppgifter lämnats till ett amerikanskt sjukhus.

Annons:

Hallands Nyheter rapporterar att det lämnats in JO-anmälningar mot såväl regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M) som mot regiondirektören Catarina Dahllöf. Enligt anmälningarna ska regionen ha brutit mot lagen när den skickat över patientdata till det amerikanska sjukhuset Brigham and Women’s Hospital i Boston – utan att sjukhuset skrivit på några sekretessavtal.

Enligt Hallands Nyheter har regionens forskningssamarbete kritiserats förut. Bland annat ska ansökningen om etikprövning skickats in så pass sent att samarbetet redan påbörjats. Juridisk expertis ska även ha avrått från överföring av patientdata då denna inte ansågs säker. Men trots det fortsatte överföringen. 

I oktober stoppades all överföring av patientdata och Region Halland ska nu försöka få ordning på de avtal som krävs. Samarbetet, som årligen kostar regionen 15 miljoner kronor, ska dock fortsätta. Tanken är att amerikanska forskare ska ta fram analyser kring vilka patienter som behöver mycket vård och uppskatta kostnader för olika typer av insatser och arbetssätt, skriver Hallands Nyheter.

JO har nu begärt in ett yttrande från regionstyrelsen.

Rättelse: Dagens Medicin skrev i en tidigare version om en slutsats från en juridisk utredning av frågan i form av ett citat från den utredande juristen. Den slutsatsen stämmer dock inte, enligt juristen, varför den nu är borttagen. Juristen har vidare varken talat med Hallands Nyheter eller någon annan tidning, vilket felaktigt angavs.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler