Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Gunhild Waldemar och Kaj Blennow belönas för sin demensforskning.

Gunhild Waldemar och Kaj Blennow belönas för sin demensforskning. Bild: Tomas Bertelsen, Johan Wingborg

De får Nordiska medicinpriset

Forskarna Gunhild Waldemar och Kaj Blennow tilldelas 2017 års upplaga av Nordiska medicinpriset för att de ”skapat en omfattande och viktig vetenskaplig bas rörande demenssjukdomarnas förekomst, orsaker och behandlingsmöjligheter”.

Annons:

Priset är med sin prissumma på 1 miljon kronor ett av Nordens största medicinpriser och i år är det alltså demensforskning som belönas. 

Gunhild Waldemar, professor vid Köpenhamns universitet, får priset ”för sina kliniska studier rörande funktionell avbildning av hjärnan vid normalt åldrande och vid demenssjukdomar, samt för sitt pionjärarbete med att skapa bästa möljiga vård för patienter med demenssjukdomar”.

Kaj Blennow är professor och verksam vid Göteborgs universitet. Han får priset för ”sina grundläggande studier av biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, samt för sina epokgörande studier rörande molekylära mekanismer vid Alzheimers sjukdom”. 

Nordiska medicinpriset kommer att delas ut den 1 februari 2018 i försäkringsbolaget Folksams lokaler i Stockholm. Priset hette tidigare Salusansvarpriset.

Relaterat material
De delar på 1 miljon kronor

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler