Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Socialminister Annika Strandhäll (S) träffade företrädare för bemanningsbranschen på måndagen.

Socialminister Annika Strandhäll (S) träffade företrädare för bemanningsbranschen på måndagen. Bild: Simon Hastegård, Bildbyrån

Strandhäll vill få slut på ”oschysta hyravtal”

Socialminister Annika Strandhäll (S) vill få slut på dyra och ”oschysta avtal” när landstingen hyr vårdpersonal. Enligt Bemanningsföretagen är det landstingen som inte tänker sig för.

Annons:

På måndagen träffade Strandhäll företrädare för Bemanningsföretagen med anledning av de kraftigt stigande kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor, och SVT:s rapportering tidigare i höst om hur hyrkostnaderna fördyras ytterligare vid direktupphandling.

Enligt Strandhäll mynnade mötet ut i full samsyn på en punkt: dialogen om ”ordning och reda” i branschen ska fortsätta. Hon konstaterar att kostnaden för hyrpersonal beräknas till 5,3 miljarder kronor i år, en ökning med 88 procent sedan 2011.

- En del i ökningen handlar om de här himla oschysta avtalslösningarna som innebär att landstingen tvingas direktupphandla vid sidan av ramavtal. Att behöva betala mångdubbelt mer för hyrpersonalen i ett dotterbolag är ett oskick som vi inte ska ha på arbetsmarknaden. Detta är ett trixande som är oacceptabelt, säger Strandhäll till TT.

Strandhäll tillstår samtidigt att landstingen har mycket kvar att göra för att förbättra arbetsförhållandena för sin fast anställda personal. Landstingen måste också bli bättre kravställare gentemot hyrbolagen.

- Nu har landstingen en överenskommelse om att ingen ska gå vid sidan av ramavtalen, säger Strandhäll.

Enligt Bemanningsföretagen, vars medlemmar står för knappt 40 procent av den inhyrda vårdpersonalen, är det landstingen som måste göra sin läxa.

- De företag som levererar utanför ramavtal gör det helt enligt den lagstiftning vi har i dag. Bekymret är att landstingen inte tänker sig för. De har inte satt riktiga upphandlingskrav, vilket gör att man på leverantörssidan tvingas svara ad hoc. Det är mycket olyckligt, säger Martina Elfgren Lilja, tillförordnad förbundsdirektör och förbundsjurist. Hon understryker att Bemanningsföretagens medlemmar håller ramavtal.

Bemanningsföretagens förslag till socialministern var att skapa ett forum för alla berörda för att diskutera vilka krav som kan ställas kring ramavtalen.

- Landstingen behöver göra bättre upphandlingar, och vi tycker att vi hade ett konstruktivt samtal med ministern om detta, säger Elfgren Lilja.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler