Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Helene Hellmark Knutsson och Paolo Macchiarini.

Helene Hellmark Knutsson och Paolo Macchiarini. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Oskar Kullander/Bildbyrån

Vill se myndighet för etikprövning

I kölvattnet av Macchiariniskandalen har regeringen i dag fattat beslut om en ny etikprövningsmyndighet som ska starta sitt arbete den 1 januari 2019. 

Annons:

Den nya etikprövningsmyndigheten som regeringen i dag lämnar en proposition om ska ersätta de sex regionala etikprövningsnämnderna som finns i dag.

– Det fanns indikationer på att det byggdes upp olika rutiner vid de regionala nämnderna. Fördelen är att vi nu får likvärdiga bedömningar av etikprövningar i hela landet och att det dessutom går att undvika jävssituationer genom att placera utredningarna vid en nämnd där det kanske inte finns personkopplingar mellan forskaren och personer i styrelsen, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till Dagens Nyheter.

Regeringen har tidigare aviserat att en ny etikprövningsmyndighet skulle vara på plats redan den 1 juli 2018 men nu blir det alltså ett halvår senare. Den nya myndigheten ska vara geografiskt uppdelad i sex regioner med säte i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. Varje region ska ha avdelningar som självständigt beslutar i ärenden.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt
Etikprövning föreslås samlas i en myndighet

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler