Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Johan Wahlgren

Akademiska får nytt tillstånd för framodling av hud

Sjukhuset blir det första som beviljas tillstånd att odla fram hud för transplantation vid brännskador sedan ansvaret lämnades över från Ivo till Läkemedelsverket.

Annons:

Förra hösten skrev Dagens Medicin om att landets två rikssjukvårdsenheter för svåra brännskador saknade tillstånd från Läkemedelsverket att behandla de svårast sjuka patienterna med odlade hudceller. 

Akademiska sjukhuset ansökte om tillverkningstillståndet i augusti 2016 och får nu grönt ljus från Läkemedelsverket.

– Det är en oerhörd tillfredställelse. Det har varit en lång process med mycket arbete och det är en oerhört viktig terapi för patienter som har få andra alternativ, säger Alexandra Karström, avdelningschef för vävnadsinrättningen och kvalitetsansvarig inom plastik- och käkkirurgi.

Akademiska sjukhuset delar rikssjukvårdsansvaret för vård av svårt brännskadade patienter med universitetssjukhuset i Linköping. Sedan mitten på 1990-talet har sjukhusen använt proceduren på patienter med svåra brännskador vars hud inte räcker till för standardbehandlingen, det vill säga att flytta befintlig frisk hud till skadade områden på kroppen. I stället odlas hud fram ur patientens egna friska celler efter en vävnadsbiopsi.

Enheterna har dock saknat tillstånd från Läkemedelsverket under flera år att odla fram cellerna, vilka räknas som läkemedel för avancerad terapi. Men verksamheterna har också haft en annan typ av tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. När de senare löpte ut som det stod klart för samtliga inblandade att tillstånd saknades. 

Enligt historisk data har det varit mellan fem och tio patienter per år som fått behandlingen som en sista utväg på Akademiska sjukhuset. Under tiden som sjukhuset saknat tillstånd har utvalda patienter med svåra brännskador ändå behandlats.

 

Relaterat material
Vård av brännskadade bedrivs utan tillstånd

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler