Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kapslar med fryst avföring, dock inte likadana som användes i  studien.

Kapslar med fryst avföring, dock inte likadana som användes i studien. Bild: The Hohmann lab, Massachusetts General Hospital

Bajskapsel botar besvärlig diarré

Att svälja frisk avföring i en kapsel motverkar infektioner i tarmen lika bra som om avföringen tillförs via koloskopi, enligt en ny randomiserad studie i tidskriften Jama.

Annons:
Torbjörn Norén är överläkare vid infektionskliniken, Universitetssjukhuset Örebro.

– Jag tycker att resultaten ser väldigt bra ut. Det här öppnar dörren för att fler patienter ska kunna få behandlingen, säger Torbjörn Norén som är överläkare vid infektionskliniken, Universitetssjukhuset Örebro.

Avföringstransplantation kan vara ett sätt att få bukt på besvärliga diarréer som orsakas av bakterien Clostridium difficile. I Sverige drabbas årligen runt 7 000 personer av sådana infektioner. De friska tarmbakterierna kan föras in i tjocktarmen via så kallad koloskopi. Metoden står för de hittills bästa resultaten, menar Torbjörn Norén.

– Hos äldre och sjukare patienter finns dock vissa risker med tekniken. Till exempel att man går igenom tarmväggen, även om det är sällsynt. Att svälja kapslar klarar däremot de flesta, säger han.  

Även i Sverige finns planer på att testa konceptet, berättar Torbjörn Norén. Det kan bli verklighet redan om ett år.

I studien ingick 116 patienter från Kanada. Samtliga hade burit på infektioner av Clostridium difficile i några månader. Patienterna lottades till att få avföring med koloskopi eller i fryst form i kapslar. Det primära effektmåttet var andelen som botades efter tolv veckor.

Enligt resultaten hade 96 procent av patienterna i båda grupperna blivit kvitt infektionen efter den perioden.

– Det är väldigt höga och fina siffror, men de tvingades att svälja en hel del kapslar också. Runt 40 stycken vid ett och samma tillfälle, säger Torbjörn Norén.

Forskarna fann även att personer som fått koloskopi hade fler biverkningar, exempelvis i form av illamående och magsmärta.

En svaghet med studien är att deltagarnas låga ålder inte avspeglar verkligheten, menar Torbjörn Norén. Patienterna kom från tre kliniker i Kanada och var i snitt 58 år. Studien pågick mellan 2014 och 2016.

Läs mer i abstract: 

Kommentarer