Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Läkare missade symtom – kvinna dog i ALS

En kvinna i 60-årsåldern som sökte vård med symtom för nervsjukdomen ALS skickades hem med en remiss till psykolog, rapporterar Aftonbladet. Runt ett år senare diagnostiserades kvinnan, som kom från Kristianstad, med långt framskriden ALS och en vecka efter det avled hon.

Annons:

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar nu att ”den försenade diagnosen har medfört att patienten inte fick rätt vård och behandling samt att stöd till patient och närstående saknats”. Två läkare anses ha brutit mot patientsäkerhetslagen när de inte såg till att symtomen följdes upp.

– Mamma hade gått bort i alla fall, men det finns ju bromsmediciner. Och hon hade till exempel kunnat få hjälp med sondmatning, eftersom att hon hade så svårt att äta. Hon gick ned säkert 15–20 kilo det sista året, säger kvinnans dotter till Aftonbladet.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler