Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ann-Marie Wennberg beställde utvärderingen av värdebaserad vård.

Ann-Marie Wennberg beställde utvärderingen av värdebaserad vård. Bild: Jan Lycke, pressbild

Sahlgrenska: Värdebaserad vård saknar stöd i vetenskapen

Sahlgrenska universitetssjukhuset har låtit gå igenom 1 320 forskningspublikationer kring värdebaserad vård. Något stöd för konceptet hittades inte.

Annons:

– Vi har inte hittat stöd i forskningen för att införa konceptet i hela sjukvården, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

2013 beslutade Sahlgrenskas dåvarande sjukhusdirektör Barbro Fridén att värdebaserad vård skulle införas som övergripande strategi för sjukhusets verksamhets- och kvalitetsutveckling. För att ro projektet i hamn anlitades konsultföretaget Boston Consulting Group som stöd. Våren 2016 fattade Barbro Fridén beslutet att projektet skulle övergå i skarp drift och att Sahlgrenska skulle omorganiseras i tematiska verksamhetsområden utifrån patientflöden och gemensamma standardiserade processer. Samma vår lämnade Barbro Fridén sitt uppdrag och omställningen pausades.

Barbro Fridén fattade beslutet att införa värdebaserad vård vid Sahlgrenska.
Bild: Jens Krey

Den nya sjukhusledningen avstyrde under hösten sedan omorganisationen och i september 2017 beslutade den nya sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg att låta utvärdera vetenskapligheten i värdebaserad vård. Uppdraget gick till Peter Lönnroth, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet

Efter att ha granskat 1 320 forskningspublikationer och gallrat fram 45 relevanta studier konstaterade Peter Lönnroth att begreppet saknade vetenskaplig evidens. Han noterade visserligen att effektiviseringskoncept också var svårutvärderade men avrådde samtidigt från att genomföra omfattande omorganisationer baserade på värdebaserad vård.

– Men värdebaserad vård är en av flera förbättringsmetoder vi kan använda oss av, där det är lämpligt, säger Ann-Marie Wennberg.

I Peter Lönnroths rapport noteras att värdebaserad vård även implementerats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. I det senare fallet med hjälp av samma konsultföretag som hjälpt Sahlgrenska. Samarbetet med Karolinska avbröts dock i våras till följd av kritik.

Nu väljer Karolinska universitetssjukhuset att distansera sig från konceptet värdebaserad vård. Pressavdelningen på Karolinska uppger till Dagens Nyheter att det inte stämmer att sjukhuset infört värdebaserad vård som verksamhetsmodell. Detta trots att sjukhuset fortfarande skriver om den nya tematiska organisationen under rubriken ”Värdebaserad vård”.

Läkarprofessionen har under en tid ifrågasatt vetenskapligheten i värdebaserad vård och regeringen har gett uppdraget att utvärdera konceptets evidens till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

Relaterat material
Karolinska svarar om värdebaserad vård
Karolinska bryter med kritiserat konsultföretag

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler