Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Enligt forskarna har mängden vilande hiv-virus drastiskt minskat hos en man som fick nivolumab.

Enligt forskarna har mängden vilande hiv-virus drastiskt minskat hos en man som fick nivolumab. Bild: Thinkstock

Cancerterapi tycks slå mot hiv

Ännu en patient med hiv har fått kraftigt minskade virusnivåer efter en behandling mot cancer.  

Annons:

Fynden publiceras i tidskriften Annals of Oncology. Enligt franska forskare har mängden vilande hiv-virus drastiskt och varaktigt minskat hos en man som fick nivolumab (Opdivo) mot sin lungcancer. Nivolumab tillhör läkemedelsklassen PD1-immuncheckpointhämmare som blockerar en särskild signalväg i immunsystemet, vilket gör att immuncellerna enklare kan angripa tumören.

Forskarlaget föreslår att nivolumab inte bara har effekt på tumörceller utan även på reservoarer av vilande hiv-virus. Resultaten ska dock tolkas med försiktighet eftersom det handlar om en enskild patient, menar de. Men forskarna ser ändå fynden som ett steg mot att kunna bota hiv i framtiden.

Även tidigare har man sett att hiv-virus kan påverkas av cancerterapier. 2008 verkade en tysk patient ha blivit kvitt sin infektion av hiv efter en benmärgstransplantation mot leukemi. De donerade blodstamcellerna bar på en mutation som försvårade för hiv-viruset att infektera immuncellerna. Efter transplantationen kunde patienten sluta med sin antiretrovirala terapi utan att viruset började föröka sig på nytt. 

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler