Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Risken att drabbas av bröstcancer var högre för de som använt hormonbaserade preventivmedel enligt den danska studien.

Risken att drabbas av bröstcancer var högre för de som använt hormonbaserade preventivmedel enligt den danska studien. Bild: Thinkstock

P-piller kan öka risken för bröstcancer

Kvinnor mellan 15 och 49 år som äter p-piller, har hormonspiral eller använder annan hormonprevention, har i snitt 20 procents ökad risk för bröstcancer, enligt en ny studie. 

Annons:

Resultaten kommer från en dansk registerstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Studien visar att under ett år kommer 55 kvinnor av 100 000 mellan 15 och 49 år och som aldrig har använt hormonella preventivmedel normalt att få bröstcancer. Av de som använder hormonella preventivmedel kommer 68 av 100 000 utveckla bröstcancer. Därmed ger hormonella preventivmedel 13 extra fall av bröstcancer per 100 000 kvinnor varje år.

Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalet, är huvudförfattare till studien.

– Det är första gången i världen vi har en undersökning av denna storlek, där vi har kunnat bestämma risken för bröstcancer jämfört med hur lång tid kvinnan har använt preventivmedlet, säger han till Politiken.

Risken för att utveckla bröstcancer stiger dessutom ju längre tid kvinnan använder hormonprodukterna.

Enligt forskarna ska dock bröstcancerrisken vägas mot nyttan av p-piller, som gott skydd mot graviditet samt minskad risk för äggstocks- och livmoderkroppscancer samt möjligen även kolorektalcancer. 

En svaghet i studien är att forskarna inte kunnat justera för ett flertal störfaktorer, som amning, fysisk aktivitet och alkoholintag. Men Øjvind Lidegaard och hans kollegor anser inte att det ska ha påverkat resultatet så mycket. 

Texten är uppdaterad den 11 december med de två sista styckena. 

Relaterat material

Kommentarer