Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma vill se tydlighet från Försäkringskassan.

Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma vill se tydlighet från Försäkringskassan. Bild: Fredrik Karlsson, Bildbyrån

Efterlyser tydlighet

Försäkringskassan behöver ge tydligare frågeställningar till läkarna. Det säger Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma med anledning av Försäkringskassans rapport om kompletteringar av läkarintyg. 

Annons:

I Försäkringskassans rapport till regeringen om kompletteringar av läkarintyg skriver myndigheten att kompletteringarna ökat i antal de senaste åren men att det inte skett någon större förändring av andelen av läkarintygen som skickas tillbaka för komplettering. Bakgrunden till rapporten är att bland andra Distriktsläkarföreningen larmat om att läkarna upplever att arbetet med kompletteringar av sjukintyg blir allt mer krävande.

Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma tycker inte att rapporten ger några svar som kommer att vara till hjälp för läkarkåren. Framförallt vill hon se förändringar när det gäller bedömningen av aktivitetsbegränsningar som ligger bakom 55 procent av kompletteringarna.

– Problemet är att Försäkringskassan inte frågar efter begränsningar för de aktiviteter som patienten specifikt gör i sitt arbete. Istället ställer de en allmänt hållen fråga. Vi behöver att Försäkringskassan faktiskt formulerar frågan om aktivitetsbegränsning i läkarintyget på det sätt som de sedan vill ha svaret, vilken typ av aktiviteter det är vi ska bedöma. Det behövs ett enklare och tydligare frågeformulär från Försäkringskassan, säger Marina Tuutma.

Men hon tror inte att det räcker att Försäkringskassan och läkarkåren hittar ett bättre samarbete. I grunden tror hon att många av problemen bottnar i hur sjukförsäkringssystemet ser ut.

– Nuvarande konstruktion och styrning av sjukförsäkringen är minst sagt dysfunktionell. Regeringen behöver göra en generell översyn av hela sjukförsäkringssystemet. I dag utgår systemet på många sätt utifrån hur arbetsmarknaden såg ut på 50-talet, säger Marina Tuutma. 

Relaterat material
Kompletteringar ökar i antal – men inte i andel

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler