Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Pär Bäckström

Förslag om vaccinationskrav för vårdpersonal

Efter mässlingsutbrottet väcks förslag om vaccinationskrav för vårdpersonal. Samtidigt rapporteras det första fallet av smittan utanför Göteborgsområdet.

Annons:

Chefläkaren Görel Nergelius vid Sahlgrenska universitetssjukhuset säger till Sveriges Radio att hon gärna skulle se nationella riktlinjer om vaccination av vårdpersonal.

– Det skulle vi ha mycket att vinna på, om vi kunde komma fram till ett nationellt konsensus så att alla inom vården gör likadant, säger hon.

Socialminister Annika Strandhäll (S) öppnar för en diskussion om krav på vaccination av vårdpersonal.

– Gör landstingen och de fackliga organisationerna bedömningen att det behövs regelförändringar så är det något som jag gärna diskuterar vidare tillsammans med dem. Någon sådan diskussion har inte varit uppe i närtid, vad jag känner till, säger hon till SVT.

Samtidigt rapporteras nu att mässlingsutbrottet spridits utanför Göteborgsområdet. En kvinna från Västsverige har insjuknat när hon varit på besök i Örnsköldsvik. Under vistelesen i Örnsköldsvik ska hon ha träffat ett 20-tal personer. Det finns inget som tyder på att någon av dessa har smittats, rapporterar SVT Västernorrland. 

Relaterat material
Nytt fall av mässling — anställd smittad

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler