Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Stimuleringarna sker med hjälp av hörlurar och elektroder mot huden.

Stimuleringarna sker med hjälp av hörlurar och elektroder mot huden. Bild: David Martel och Christopher Chang

Tinnitus verkar lindras med elstötar och ljud

Tinnitusbesvär ser ut att kunna minskas med hjälp av särskilda ljud och elektriska impulser, enligt en mindre studie i tidskriften Science Translational Medicine. 

Annons:

Resultaten bygger på studier av djur och 20 patienter. Tinnitus är ett symtom där personen upplever ljud i huvudet eller öronen som inte uppfattas av omgivningen.

Tidigare forskning antyder att fantomljuden uppstår till följd av att nervceller som är involverade i hörseln överaktiveras. I ett försök att dämpa aktiviteten har amerikanska och kanadensiska forskare tagit fram en ny typ av utrustning.

Patienterna fick lyssna på ljud med samma rytm som deras fantomljud samtidigt som hudstimulerande elektroder – som placerades på halsen – avgav svaga elektriska impulser. En kombination av dessa stimuli skulle kunna normalisera nervcellernas aktivitet, menar forskarna.

I studien fungerade varje patient som sin egen kontroll. Hälften testade först den riktiga utrustningen medan resterande fick en så kallad sham-utrustning där behandlingen simuleras, och efter en viss tid bytte sedan försökspersonerna med varandra.    

Enligt forskarna minskade tinnitusljuden med i snitt tolv decibel efter att aktiv behandling getts dagligen under fyra veckor. Det motsvarar ungefär surrandet från en glödlampa i ljudnivå. En liknande minskning gick inte att se när sham-utrustningen användes. Två av patienterna uppgav att deras tinnitus försvunnit helt efter den aktiva behandlingen.

Enligt forskarna måste hörseln och huden stimuleras på ett samordnat sätt för bästa effekt. Hur detta skulle koordineras kom de fram till efter försök på en marsvinsmodell med tinnitus.

Forskarlaget ser positivt på fynden som kan utgöra ett första steg mot en ny behandling, skriver de.

Studien var dubbelblind och patienterna använde utrustningen dagligen under 30 minuter. 

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler