Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Narkotikarelaterad dödlighet minskar — trend bruten

Den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige minskade i fjol efter att under flera år ha ökat kraftigt, rapporterar Svenska Dagbladet som tagit del av opublicerad statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Sedan 2006 har den narkotikarelaterade dödligheten ökat kraftigt i Sverige. På nio år steg dödssiffran i åldersgruppen 15 – 64 år från 210 till 618. Siffrorna avser dödsfall direkt kopplade till narkotika, exempelvis överdoser.

Under 2016 noterades 543 sådana fall. En tillfällig minskning eller ett trendbrott?

– Det är jättesvårt att spekulera i. Det kan bero på att behandlingsinsatserna är bättre, att det har blivit fler sprutbyten. Men också att gruppen som använder narkotika har minskat eller att det har blivit svårare att få tag i substanserna, säger Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler