Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Många i "riskgrupp" immuna mot mässling

Fyra av fem personer som misstänktes kunna få mässlingen hade ändå ett fullgott skydd, i en kontroll som pågår i Göteborgsområdet. Bara 18 procent av de 1 800 testade saknade fullgott skydd.

Annons:

Gruppen som testats är vårdanställda eller anhöriga som varit nära mässlingspatienter i det pågående utbrottet, och dessutom misstänktes inte vara helt skyddade av immunitet.

Av 1 800 testade personer i denna "riskgrupp" saknade 334 ett fullgott skydd. Av dessa hade 152 inga antikroppar alls av den särskilda typ som skyddar mot mässling. 182 hade så låga nivåer att deras immunitet är osäker, skriver Vårdfokus.

Med tanke på vilka personer som testats kan utfallet snarast ses som uppmuntrande.

- Att de misstänkts sakna immunitet är ju grunden till att de undersökts. Men även där man var osäker hade mer än 80 procent ett skydd, säger Hélène Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Immunitet fås genom vaccination eller genom att man redan haft sjukdomen. De flesta svenskar som är födda före 1960 hade mässlingen som barn. Vaccinering med två doser infördes 1982.

Hittills har minst 26 personer insjuknat i det pågående utbrottet av mässling i Göteborgsområdet, och den allmänna spårningen av smitta fortsätter.

Nu görs även smittspårning i norra Halland, sedan en göteborgare som arbetar i Kungsbacka insjuknat, uppger Region Halland.

En ny spårning som inleddes på Sahlgrenska universitetssjukhuset i veckan har dock avblåsts. En vårdanställd som misstänktes ha mässlingen hade i själva verket fått en reaktion efter att ha vaccinerats, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Utbrottet började för en månad sedan, när en besökare från Sydeuropa som fått mässlingen sökte hjälp på en vårdcentral i Göteborg.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler