Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fikru Maru

Fikru Maru

Kampanj för svensk hjärtläkare

Amnesty inleder en kampanj för att få den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru frigiven. Han anklagas för terroristbrott efter en fängelsebrand, men domen mot honom dröjer.

Annons:

Organisationen uppmanar i ett pressmeddelande etiopiska myndigheter att snarast frige Fikru Maru, om det inte går att presentera trovärdiga bevis för att han har begått ett internationellt erkänt brott.

Han har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Hjärtläkaren anklagas för terroristbrott efter en fängelsebrand.

”Bara under 2016 blev över 200 oppositionella, journalister och människorättsaktivister gripna anklagade för ”terrorism”. Åtalet mot Fikru Maru tycks vara ett sådant exempel på hur lagen används godtyckligt”, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

Fikru Maru lider av en rad hälsoproblem och hans hälsotillstånd är kritiskt, enligt Amnesty, som uppmanar sina medlemmar att skicka ett brev till premiärminister Hailemariam Desalegn.

En rättegång har skjutits upp flera gånger. Ny sista rättegångsdag har nu satts till den 26 januari för att ytterligare två vittnen ska höras, enligt hans advokat Hans Bagner.

– Därefter ska processen vara avslutad och domstolen ska kort därefter meddela en dom, har han tidigare sagt till TT.

Fallet Fikru Maru

Fikru Maru flyr från Etiopien till Sverige 1977. 2006 startar han ett sjukhus för avancerad hjärtvård i Etiopien och reser fram och tillbaka mellan länderna.

2013 grips hjärtläkaren i sitt hem i Addis Abeba, anklagad för att ingå i en korruptionshärva tillsammans med landets tullminister. Han nekar till brott men döms senare till över fyra års fängelse.

Efter en långt utdragen rättsprocess frias han från alla anklagelser i maj 2016, men släpps trots det inte.

Fikru Maru anklagas därefter för att ha varit en av hjärnorna bakom ett upplopp och en dödsbrand i Kilintofängelset 2016. När branden utbröt befann sig dock Fikru Maru inte i fängelset, eftersom han dagen innan förts till sjukhus.

Det förklaras, enligt åtalet, med att han medvetet ätit så mycket choklad att hans lunga kollapsade.

Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter myndigheternas version av händelsen.

Kilinto är ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Tiotals fångar omkom och många skadades i branden.


Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler