Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Forskare: Högre dödlighet för kvinnor efter infarkt

Kvinnor som får hjärtinfarkt ser ut att ha en två gånger högre risk att dö i förtid jämfört med män, enligt en ny svensk observationsstudie. 

Annons:

En anledning kan vara att kvinnor får mindre av nödvändig behandling, menar forskarna bakom studien. Forskningen är ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska universitetet och University of Leeds.

Studien baseras på data från fler än 180 000 män och kvinnor i Sverige.

"Den ökade risken att dö inom ett år efter en allvarlig hjärtinfarkt är två gånger större hos kvinnor jämfört med män", säger professor Tomas Jernberg, överläkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Enligt resultaten fick kvinnor mer sällan kranskärlsingrepp, blodförtunnande, blodtryck- och blodfettsänkande behandling. Studien kan inte svara på orsaken till detta, men en förklaring kan vara att kvinnors hjärtinfarkt ofta ser annorlunda ut, med färre eller inga förträngningar av kranskärlen.

"Hjärtinfarkt utan förträngningar på kranskärlen vet vi betydligt mindre om, och här måste mer forskning göras", säger Tomas Jernberg.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler