Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ida Kåhlin, ordförande i Arbetsterapeuterna, tar emot Stora debattpriset. Chefredaktör Christina Kennedy till vänster.

Ida Kåhlin, ordförande i Arbetsterapeuterna, tar emot Stora debattpriset. Chefredaktör Christina Kennedy till vänster. Bild: Erik Simander/Bildbyrån

Ida Kåhlin vinner Stora debattpriset

Ida Kåhlin, ordförande för Arbetsterapeuterna, får Stora debattpriset som delas ut av Dagens Medicin.

Annons:

 Vad tänkte du när du fick höra att du får priset?

– Jag blev oerhört glad och stolt. Det är ett jätteviktigt steg för vårt förbund att jag får den här utmärkelsen. Vi arbetsterapeuter är ju en relativt liten yrkesgrupp i vården och vi har satt som strategi att vi ska bli mer synliga i debatten. Det här är ju ett kvitto på att vi har använt våra resurser rätt.

Hur har ni jobbat för att synas mer?

– Vi har vissa fokusfrågor som är viktiga för oss, som äldres rehabilitering, att Mar behövs i alla kommuner, att elevhälsan behöver utökas till fler professioner och bli mer förebyggande till exempel. Vi har använt oss av olika medier för att våra frågor ska bli mer uppmärksammade. Vilka beror på vilken målgrupp vi har för olika fokusfrågor. När man har formulerat ett budskap får man fundera över var det kan få mest genomslag. Det är viktigt att man har ett reflekterande förhållningssätt till det.

Viktigast för dig när du debatterar?

– Det är viktigt att ha med både hjärta och hjärna. Dels att man har ordentligt på fötterna, en bra kunskapsbaserad bakgrund att luta sig emot, forskning eller liknande. Att man har en tydlig problemformulering. Sen är det också viktigt att det finns känsla bakom; varför är det här viktigt? Det får inte bli en torr text, det måste bli något som folk kan relatera till.  En bra debattext väcker människors engagemang.

Så lyder motiveringen till priset

Ida Kåhlin tog under 2017 klivet fram som en av Vårdsveriges viktigaste röster. Via ofta breda samarbeten med representanter för andra yrkeskategorier når hon ut med sina tankar om hälsoklyftorna i samhället och vikten av ett genomarbetat hälsofrämjande arbete. Ida Kåhlin tar på ett självklart sätt ställning för människor med sjukdom eller funktionsnedsättning och hennes engagemang i dessa frågor gör henne till en ovärderlig röst inte bara för sina medlemmar utan även för alla dem som själva har svårt att göra sin röst hörd. 


Kommentarer