Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Daniel Forslund

Daniel Forslund Bild: Liberalerna

L: Avtal om enhetstaxa vid digitala vårdbesök räcker inte

Att fysiska och digitala besök kostar olika beroende på var patienten bor kan strida mot lagen. Innovationslandstingsrådet i Stockholm vill se en djupare juridisk analys innan enhetstaxa för digitala besök införs.

Annons:

Att regioner och landsting avtalar om enhetstaxa för digitala vårdbesök kan stöta på patrull juridiskt. Det kan strida mot lagstiftningen om att ge vård på lika villkor, menar Daniel Forslund, L, innovationslandstingsråd i Stockholm, som även sitter i SKL:s beredning för digitalisering.

– Ett avtal om enhetstaxa, landsting och regioner emellan, räcker inte. Det krävs en bredare analys, av juridiska frågor, definitioner och begrepp i hälso- och sjukvårdslagstiftningen så att digitala vårdbesök och rent fysiska jämställs, ur flera perspektiv. 

Han bygger sina synpunkter på slutsatser som jurister i Stockholms läns landsting har kommit fram till, där de slår fast att dagens lagstiftning enbart bygger på förhållanden för verkliga vårdbesök. Att göra avtal om digitala vårdmöten låter sig helt enkelt inte göras eftersom det då kan uppstå otydligheter om ansvar och ersättningar till de olika typerna av besök.

Daniel Forslund tycker att definitionen för vad som är ett vårdbesök måste anpassas till dagens verklighet.

– Därför behöver vi nu snabbt göra en översyn och komma med en lista på föreslagna justeringar i lagtexterna, som vi kan lämna till socialminister Annika Strandhäll så snart som möjligt.

Det finns en bred politisk enighet om att frågorna kring digitala vårdbesök reds ut snabbt, enligt Daniel Forslund.

– Absolut. Beredningen för digitalisering kommer tillsammans med hälso- och sjukvårdsdelegationen att lägga fram förslag om hur vi ska gå vidare, till SKL:s styrelse till i mars.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler