Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Dag Larsson.

Dag Larsson. Bild: Pax Engström Nyström

SKL tror på enighet kring digital vård

Dag Larsson (S), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, tror att landstingen och regionerna kan komma överens om patientavgifterna vid digital vård.

Annons:

– Formellt kan SKL:s styrelse ställa sig bakom rekommendationer i mars, säger Dag Larsson till Dagens Medicin.

Frågan om avgifter vid digital vård har seglat upp på vårdagendan under de senaste åren. Dels till följd av en generell ökning, dels till följd av att nätläkarföretaget Doktor.se etablerat sig i Sörmland, ett landsting utan patientavgifter i primärvården. Med nuvarande patientlag gör det senare att alla svenskar kan erbjudas avgiftsfri vård via nätet, samtidigt som deras hemlandsting faktureras.

Dag Larssons uttalande om att Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, styrelse kan fatta beslut om rekommendation om några månader får dock ses som en förhoppning. Än är inte alla landsting med på båten, även om Dag Larsson skattar deras möjlighet att komma överens som ”mycket goda”.

– Jag har pratat med företrädare för alla partier och nästan alla landsting. Alla är överens om att vi ska hitta ett förslag ihop, säger han.

Att det tar tid förklarar han med att det fortfarande finns en del ”hemarbete” att göra, det vill säga att besluten måste förankras i de 21 landstingsstyrelserna.

När, och om, SKL sedan fattat beslut om rekommendationer behöver varje landstingfullmäktige ta ställning. Förslaget är i dagsläget en patientavgift om 200 kronor för digitala läkarbesök. Nya patientavgifter kan sedan börja gälla innan sommaren och i praktiken innebär det att vissa landsting behöver höja sina patientavgifter, bara några månader innan höstens val.

– Ja, för nätbesök, konstaterar Dag Larsson.

Om landstingen kommer överens om avgifterna finns det, enligt Dag Larsson, i formell mening inget behov av att ändra patientlagens skrivelser om att det alltid är vårdlandstingets avgifter som gäller. Sedan har han inget emot en översyn av patientlagen utifrån andra aspekter.

Dag Larsson understryker att SKL:s generella uppfattning är att digital vård är bra då det ökar tillgängligheten. Samtidigt finns det utmaningar.

– En utmaning är om det leder till jämlik vård och vård efter behov.

Enligt Dag Larsson är det många i den vanliga primärvården som är kritiska till att de får ta hand om den tunga vården, medan nätaktörerna tar de lättare fallen. Han anser också att det bör diskuteras vilken vård som är rimlig att ge via en mobiltelefon.

– Ska det gå att sjukskriva en person i två veckor utan att ens träffa personen? Är det rimligt att skriva ut antibiotika. Det är en ganska omfattande diskussion hos oss, och vad jag vet även hos en del statliga myndigheter.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler