Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Cannabidiol minskade svåra epilepsianfall

Barn och vuxna med en allvarlig och svårbehandlad form av epilepsi, Lennox-Gastauts syndrom, fick lindring av cannabissubstansen cannabidiol. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Lancet. 

Annons:

Bland deltagarna som lottats till att få cannabidiol sågs en minskning med 44 procent av den månadsvisa förekomsten av så kallade drop seizures, epilepsianfall där personen ramlat ihop eller riskerade att ramla ihop.

Resultaten beskrivs som kliniskt betydelsefulla av forskarna bakom studien men de skriver också att längre uppföljning behövs än de 14 veckor som studien varade.

Tillsammans med THC är cannabidiol den mest betydande farmakologiskt aktiva substansen i cannabis. En tidigare studie från samma företag som ligger bakom de nya resultaten har visat på lovande resultat vid en annan sällsynt epilepsiform, Dravets syndrom, se länk nedan.

Cannabidiol har fått uppmärksamhet som huvudsaklig komponent i så kallad CBD-olja, vilken säljs till allmänheten som kostillskott. I de nu aktuella epilepsistudierna har renframställd cannabidiol använts i mycket högre doser än vad som finns i CBD-oljan.

Bakom studierna står det amerikanska företaget GW Pharmaceuticals som lämnat in ansökan om godkännande för cannabidiol för behandling av de två epilepsiformerna till den amerikanska myndigheten FDA.

I dag finns inget läkemedel som enbart har cannabidiol som aktiv ingrediens.

Läs abstract:

Relaterat material

Kommentarer