Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Utredning om organdonationer måste tas om

Ett förslag från organdonationsutredningen strider mot grundlagen. Det har upptäckts två år efter att utredningen var klar. 

Annons:
Anders Milton.

Den statliga utredningen för att öka antalet organdonationer i Sverige har refuserats. Orsaken är att ett av dess förslag strider mot grundlagen – en upptäckt som gjorts två år efter att utredningen lämnades in, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag blev väldigt förvånad. Det hade varit klädsamt om departementet hade informerat om sin tolkning av grundlagen under tiden arbetet pågick. Förslaget hade ju diskuterats upprepade gånger. Ingen av de experter vi talade med hade framfört de här synpunkterna, säger läkaren Anders Milton, som fick i uppdrag att leda utredningen år 2013, till tidningen.

Två och ett halvt år senare presenterades utredningens förslag. Ett rör läkares rätt att fråga anhöriga om tillåtelse för organdonation i de fall som patienten vårdas på intensivavdelningen utan möjlighet att bli bättre av behandling.

Ett vanligt förfarande i utlandet, enligt Milton. Men enligt regeringskansliets jurister kan det här strida mot grundlagen. Nu får arbetet göras om — i januari togs ett beslut om att tillsätta en ny utredning.

Relaterat material
Regeringen vill utreda organdonation igen

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler