Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Vill se internetombud i vården

Regeringen föreslår att anställda i vård och omsorg ska utbildas till internetombud för att främja användning av it och internet bland patienter och klienter. 

Annons:

Enligt ett regeringsbeslut ska Post- och telestyrelsen (PTS) göra en förstudie om hur internetombud kan etableras i vård och omsorg. Modellen har tidigare testats i Kalmar under åren 2003-2006 då personal på dagcenter och gruppbostäder utbildades till it-ombud. Syftet var att it-ombuden skulle kunna hjälpa sina klienter att få tillgång till internet.

Bakgrunden till att regeringen nu vill utreda modellen för hela landet är att 35 procent av befolkningen i åldersgruppen 75 – 85 år använder internet i stort sett varje dag enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Det är betydligt lägre än i andra åldersgrupper. I uppdraget till PTS skriver regeringen att samhället och olika välfärdstjänster i allt högre grad digitaliseras och att det kan leda till att vissa grupper i samhället exkluderas. Senast den 31 december i år ska myndigheten redovisa förstudien om möjligheten att utbilda vård- och omsorgspersonal till internetombud. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler