Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Zhu Chen, Anne Dejean och Hugues de Thé får Sjöbergpriset för ”klargörande av molekylära mekanismer och utveckling av revolutionerande behandling av akut promyelocytleukemi”.

Zhu Chen, Anne Dejean och Hugues de Thé får Sjöbergpriset för ”klargörande av molekylära mekanismer och utveckling av revolutionerande behandling av akut promyelocytleukemi”. Bild: Yang Xiao-Bao, Institut Pasteur, G. Bassignac, CAPA Pictures pour la Fondation Bettencourt Schuel

De får Sjöbergpriset för behandling av leukemi

Tre forskare delar på årets Sjöbergpris i cancerforskning. Zhu Chen, Anne Dejean och Hugues de Thé har utvecklat en behandling med arsenik och retinolsyra som är mycket effektiv mot den sällsynta sjukdomen akut promyelocytleukemi. 

Annons:

Den nya metoden som nyligen rekommenderats som förstahandsalternativ i Sverige bidrar till att nio av tio patienter blir botade, enligt ett pressmeddelande från Vetenskapsakademin. För trettio år sedan dog i stället 75 procent av patienterna.

Akut promyelocytleukemi är en sällsynt variant av akut myeloisk leukemi, som drabbar runt 10 till 15 personer per år i Sverige. Sjukdomen är främst farlig på grund av en hög risk för blödningskomplikationer.

Årets pristagare har möjliggjort den nya bättre behandlingen ”genom att noggrant kartlägga de molekylära mekanismerna bakom sjukdomens uppkomst och sedan prova ut en verksam behandling”, heter det i Vetenskapsakademins populärvetenskapliga sammanfattning av priset. Behandlingen består dels av en form av A-vitamin, kallat all-transretionolsyra, ATRA, dels av en arsenikförening, arseniktrioxid.

Enligt Vetenskapsakademin är behandlingen unik eftersom den är den första standardbehandlingen vid akut leukemi som inte baseras på cytostatika.

Zhu Chen är professor vid Shanghai Jiao Tong University Kina. Han är född i Shanghai 1953.

Anne Dejean är professor vid Institut Pasteur och forskningschef vid Inserm i Paris, Frankrike. Hon är född 1957 i Cholet, Frankrike.

Hugues de Thé är professor vid Collège de France i Paris. Han är född 1959 i Marseille, Frankrike.

Sjöbergpriset instiftades år 2016 av den svenske affärsmannen och lungcancerpatienten Bengt Sjöberg. Prissumman är på totalt 1 miljon dollar som delas mellan pristagarna. 

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler