Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Nya öron odlas till barn

För första gången har forskare lyckats odla fram ytteröron av patientens egna broskceller. Pilotstudien är publicerad i tidskriften EBioMedicine.

Annons:

Tack vare en kombination av 3D-skrivare och odling av broskceller har forskare tillverkat delar av öron åt fem barn i Kina. De hade mikroti, en delvis ärftlig defekt där ytterörat inte utvecklats på ett normalt sätt. I Sverige inträffar ungefär 2 fall per 10 000 personer.

Barnen hade endast defekten på ena örat och därmed kunde deras friska öra användas som mall. Med datortomografi och 3D-skrivare skapades en slags byggnadsställning för varje enskilt öra. Broskceller från patienten odlades i den tredimensionella ställningen som tillverkats i ett biologiskt nedbrytningsbart material. Efter tre månader fanns stommar av ytteröron i brosk.

Plastikkirurger transplanterade de nya delarna, och några mindre kosmetiska ingrepp krävdes för ett bra slutresultat. Den första patienten har haft sitt nya ytteröra i mer än 30 månader så tekniken verkar fungera på sikt, menar de kinesiska forskarna. Två av barnen i studien har dock fått smått förvrängda ytteröron med tiden.  

Forskarlaget ser ändå fynden som ett genombrott. De tror att metoden snart kommer att användas kliniskt för att rekonstruera öron, men också annan vävnad av brosk. I dag används bland annat revbensbrosk för att kunna återställa ytterörat hos patienter med mikroti.

Barnen kommer fortsätta att följas under minst fem år. Tanken är att hela den biologiska byggnadsställningen ska brytas ned med tiden och ersättas av broskceller, men det har inte riktigt skett ännu. Patienterna var mellan sex och nio år gamla.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler