Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.

Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet. Bild: Elisabeth Ubbe

Barnmorskeförbundet närmar sig Saco

Yrkesföreningen Barnmorskeförbundet undersöker nu möjligheten att bli en del av SRAT, ett fackförbund inom Saco.

Annons:

SRAT

Bildades 1968 och var då en samarbetsorganisation av små och medelstora föreningar inom Statstjänstemännens riksförbund, SR. Akronymen står för Statstjänstemännens riksförbunds allmänna tjänstemannaförbund. SRAT är en del av Saco, Svenska akademikers centralorganisation.

– Det är mycket glädjande att Svenska Barnmorskeförbundet kontaktat mig om möjlighet att bli en del av SRAT, och diskussioner har nu påbörjats, säger Anitha Wijkström, förbundsordförande i SRAT, i ett pressmeddelande.

Barnmorskeförbundet skriver i ett annat pressmeddelande att det inom SRAT skulle fortsätta att utgöra ett eget förbund.

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har Barnmorskeförbundet redan tagit flera steg mot att bilda ett eget fackförbund. Organisationen är i dag en yrkesförening och barnmorskor organiseras i stor utsträckning av Vårdförbundet.

I november 2017 beslutade Barnmorskeförbundets förbundsstämma att ge styrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna att bilda ett fackförbund. Det formella beslutet kring att bilda ett eget fackförbund ska sedan eventuellt tas på en extrastämma i november 2018.  Barnmorskeförbundet skickar även ut en enkät för att få svar på hur medlemmarna ställer sig i frågan. 

Relaterat material
Barnmorskor på väg mot att bilda eget fackförbund
Sineva Ribeiro: ”Jag tror inte på splittring”

Kommentarer