Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.

Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd Stockholms läns landsting. Bild: Emilia Öije Bergqvist

Irene Svenonius tar ett kliv tillbaka från NKS

Finanslandstingsrådet i Stockholm lämnar över ansvaret för granskning av Nya Karolinska Sjukhuset till trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons efter uppgifter om att hon kan vara jävig.

Annons:

Finanslandstingsrådet i Stockholm Irene Svenonius (M) tar ett steg tillbaka gällande beslutet om en extern granskning ska tillsättas av Nya Karolinska sjukhuset, skriver Dagens Nyheter.

Två experter anser i DN att Svenonius är jävig i frågan då granskningen berör hennes man, Jan Svenonius, som är chef för upphandlingsenheten på sjukhuset.

Jan Svenonius har spelat en aktiv roll genom att godkänna inköp av konsulttjänster från Boston Consulting Group, som beställts av dåvarande produktionsdirektören och ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla, har DN avslöjat.

Jag har sedan innan jag klev in på landstinget varit öppen och rak med att min man är upphandlingschef på Karolinska, men jag har också ställt frågor till landstinget för att få en bedömning om det fanns någon risk för jäv. Det ansåg de inte, det var klar signal, säger Svenonius.

Men nu tar hon alltså ett steg tillbaka ändå.

Alla frågor om granskningen kommer under tiden hanteras av Moderaternas vice gruppledare i landstinget Kristoffer Tamsons. Han är också trafiklandstingsråd.

Relaterat material
Finansministern vill ha statlig NKS-granskning

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler