Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Patienter med samma namn förväxlades

Två personer med samma förnamn förväxlades i väntrummet på en vårdcentral i Stockholmsområdet förra året, skriver Dagens Nyheter.

Annons:

De båda hade bokat tid hos olika läkare vid samma tid. När en av läkarna kom ut i väntrummet och ropade upp förnamnet så gick fel person in till honom. Läkaren undersökte patienten och skrev ut ett recept med läkemedelsom egentligen var ämnade för den andra patienten.

Läkaren kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg för att han inte korrigerat felet tillräckligt bra. Läkaren insåg sitt misstag redan efter en timme och lade in en notering om det i journalen, men gjorde ingen regelmässig rättning och ringde inte apoteket. Dessutom makulerades inte receptet förrän efter fem månader.

Kommentarer