Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd och Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd och Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. Bild: Fredrik Hjerling och Magnus Selander

”Ny policy ändrar inga attityder”

Nej, ingen vill ha sexuella trakasserier. Tyvärr räcker inte det, skriver två oppositionspolitiker i Stockholm i en replik.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:

Det är obegripligt att den styrande alliansen i Stockholms läns landsting, med moderaterna i spetsen, inte ställer sig bakom de kvinnliga läkarnas upprop. Kvinnornas krav är konstruktiva, framåtsyftande och medför inte stora kostnader – även om det stora arbetet är mer långsiktigt: att få hälso- och sjukvårdsorganisationen att ändra attityder.

För oss i Miljöpartiet och Socialdemokraterna handlar det om hur frågan prioriteras. Genom att inte ställa sig bakom de kvinnliga läkarnas krav skickar moderaterna signalen att en jämställd arbetsplats inte är prioriterat att arbeta med.

“Ska attityder ändras på djupet behövs mer än ännu ett nytt policydokument”

Men ska attityder ändras på djupet behövs mer än ännu ett nytt policydokument med en uppförandekod. Det som de kvinnliga läkarnas upprop föreslår, ett långsiktigt evidensbaserat åtgärdsprogram, har potential att på djupet förändra de skadliga strukturer som finns på många arbetsplatser i landstinget.

Till sist. I stället för att endast peka på att sexuella trakasserier är ett samhällsproblem, borde Stockholms läns landsting acceptera sitt ansvar som arbetsgivare. #metoo är en av vår samtids största folkrörelser. Att kalla politiska konsekvenser av den för “pajkastning”, visar att alliansen inte förstått vidden av problemet. För sexuella trakasserier kräver politisk handlingskraft. Och det är politikens jobb att förändra.

Relaterat material
”Vi tar sexuella trakasserier på största allvar”
”Ingen karriär ska bli lidande på grund av sexism”

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler