Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Knut Bodin på sprututbytesmottagningen larmar om att polisen beslagtar naloxon.

Knut Bodin på sprututbytesmottagningen larmar om att polisen beslagtar naloxon.

Läkare slår larm om beslag av naloxon

Sprutbytesmottagningen i Uppsala larmar om att polisen beslagtar naloxon från missbrukare och kräver att regeringen sätter stopp för detta. 

Annons:

I ett brev till socialminister Annika Strandhäll (S) berättar Knut Bodin, medicinskt ansvarig läkare på sprututbytesmottagningen i Uppsala, att polisen vid två tillfällen de senaste dagarna beslagtagit naloxon.

– Jag tycker att det är skamligt att polisen beslagtar livräddande behandling, säger Knut Bodin till Dagens Medicin.

Naloxon fungerar som ett motgift och tar bort ruset från heroin inom bara några minuter, vilket kan rädda livet på den som tagit en överdos. De patienter vid sprutbytet i Uppsala som får naloxon utskrivet får en utbildning i hjärt- och lungräddning och en utbildning i hur de ska ge preparatet till någon som tagit en överdos. En av de patienter som nu fått läkemedlet beslagtaget av polisen har tidigare räddat livet på två personer som tagit överdos, berättar Knut Bodin.

– Det står på förpackningen att patienten har genomgått en utbildning och att polisen inte får beslagta det. Ändå gör de det, säger han.

Han tror att polisens agerande beror på kunskapsbrist om vad naloxon är. Sprututbytesmottagningen har försökt kontakta att polisen för att informera men ännu inte lyckats få kontakt med rätt person.

Dagens Medicin har sökt polisen i Uppsala som meddelar att de inte kan bekräfta uppgifterna då det inte går att söka efter naloxon i polisens register eftersom det är en oklassad substans. 

Relaterat material
Regeringen går vidare med naloxonförslag

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler