Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Med väderkameror på sjukhustaken kan helikopterambulanserna ta uppdrag trots prognoser om dåligt väder.

Med väderkameror på sjukhustaken kan helikopterambulanserna ta uppdrag trots prognoser om dåligt väder. Bild: Rickard Gillberg/VGR

Väderkameror nytt stöd för ambulanshelikoptrar

Med väderkameror på sjukhustaken i Västra Götaland blir bedömningen av vädret mer pricksäker och ambulanshelikoptern vågar lyfta trots dålig väderprognos.

Annons:
I appen kan man välja vid vilket sjukhus man vill titta på väderbilderna från kamerorna.

– Nu får vi bilder av det reella väderläget dit vi ska och slipper förlita oss på enbart väderprognoser. Det betyder att vi kan ta uppdrag vi annars tvingats tacka nej till på grund av vädret, vi har redan haft nytta av det, säger Per Arnell, verksamhetschef Ambulanshelikoptern, VGR.

Systemet med väderkameror för ambulanshelikopter är utvecklat av Norsk luftambulanse och installationerna i VGR sker i samarbete med dem.

En box med tre väderkameror som riktas åt olika håll placeras på sjukhusens tak. Bilder tas var 15:e minut dygnet och överförs online till en app och till en skärm på helikopterbaserna.

Det handlar oftast om att transportera en patient relativt korta avstånd på upp till 30 minuter, från ett sjukhus till ett annat inom regionen. Med hjälp av kamerorna och vissa landmärken som man vet avståndet till, kan man bedöma hur bra eller dålig sikten är i en annan del av regionen, förklarar Per Arnell. 

– Jag och flera kolleger har erfarenhet systemet i Norge och sett vilken hjälp man har av det. Kamerorna ökar säkerheten för verksamheten.

För två veckor sedan fick tre av sjukhusen kameror uppsatta, Sahlgrenska, NÄL och Borås lasarett. Snart kommer de upp även på Kärnsjukhuset i Skövde, Dalslands sjukhus i Bäckefors och i Strömstad. 

Väderkamerorna är en del av den satsning på traumasjukvården som Västra Götalandsregionen är på väg att genomföra, enligt Per Arnell, dock finansierad på annat sätt.

– Vid ett stort trauma ska patienterna ofta antingen primärt, eller som sekundärtransport, till Sahlgrenska. Tack vare kamerorna ökar vår förmåga att agera.

Relaterat material
VG-region stärker traumavård

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler