Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Enligt forskarna bakom studien sker en kraftig minskning av omogna nervceller i hippocampus redan vid ett års ålder.

Enligt forskarna bakom studien sker en kraftig minskning av omogna nervceller i hippocampus redan vid ett års ålder.

Tvist om nybildning av nervceller

Bildandet av nya nervceller i hjärnregionen hippocampus dalar redan i tonåren, enligt en ny studie i Nature. Men en svensk forskare sågar de nya fynden.

Annons:
Jonas Frisén är professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet.
Bild: Martin Stenmark

Den rådande uppfattningen är att hippocampus, som är viktig för minne och inlärning, utvecklas under större delen av livet hos människor. Tidigare resultat – från bland annat Karolinska institutet – pekar mot att vuxna har en omfattande nybildning av nervceller i hjärnregionen.

Fast det ifrågasätts alltså i samband med den nya studien som amerikanska, kinesiska och spanska forskare står bakom. De har undersökt hjärnvävnad från 59 personer i olika åldrar. 

Forskarna använde en särskild teknik som kallas immunhistokemi. Genom att låta antikroppar binda till proteiner som finns hos förstadier av nervceller kan dessa detekteras. Med tekniken fann man att det skedde en kraftig minskning av sådana nervceller i hippocampus redan vid ett års ålder. I hjärnvävnaden från en 13 år gammal person påträffades enstaka omogna nervceller i regionen, men bland vuxna var detta extremt ovanligt.

Jonas Frisén, professor vid Karolinska institutet och aktiv forskare inom fältet, är väldigt kritisk till de nya fynden.

– Jag tror inte på de här resultaten och det gör ingen annan jag känner heller. Det är obegripligt att studien har publicerats i Nature, säger han.

Enligt Jonas Frisén är det problematiskt att forskarna drar slutsatser utifrån negativ data.

– Att inte hitta det man letar efter är inte bevis nog för att det inte existerar. Deras resultat kan lika gärna bottna i att de har gjort fel eller tittat för lite. Ett annat problem är att tidigare forskargrupper har hittat nybildade nervceller i vuxna hjärnor med samma metod som använts i studien, säger han och fortsätter:

– Forskarna tittar inte ens efter nyfödda nervceller. De letar efter förstadier av nervceller och uttalar sig om slutresultatet, vilket man självklart inte kan göra.  

Forskarlaget bakom studien i Nature har å sin sida flera teorier till varför deras resultat står i skarp kontrast till rådande uppfattning om nervcellsutveckling. I tidigare studier kanske det har skett en ospecifik inbindning av markörer som ska påvisa nybildade nervceller och därmed blev resultaten falskt-positiva, föreslår forskarna. De efterlyser ytterligare studier framöver för att ta reda på om deras resultat står sig.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler