Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Biogen

Ms-läkemedel dras in efter biverkningar

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA vill se ett omedelbart försäljningsstopp av ms-läkemedlet Zinbryta (daklizumab). Orsaken är tolv fall av allvarlig hjärninflammation.

Annons:

I en analys av fallen, varav tre stycken var dödliga, fann myndigheten en koppling till användning av läkemedlet. Myndigheten konstaterar också att användning av Zinbryta kan vara kopplat till svåra immunreaktioner i andra organ.

EMA:s rekommendation att stoppa försäljning av läkemedlet har nu skickats till EU-kommissionen för att bli legalt bindande. Även företaget Biogen som säljer läkemedlet har begärt att marknadstillståndet ska upphöra och man tänker också stoppa alla kliniska studier med Zinbryta.

För svenskt del får tillbakadragandet liten betydelse, då väldigt få patienter har stått på behandlingen. Orsaken är dåliga erfarenheter under det kliniska prövningsprogrammet, enligt Fredrik Piehl, professor i neurologi vid Karolinska institutet. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler