Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Från ett reportage publicerat den 7 mars 2018. Yvonne Widell (vit tröja) är koordinator på Centralhälsan vårdcentral i Falköping. Här med distriktsläkarna Vilma Martinez Salgado och  Göran Fällgren.

Från ett reportage publicerat den 7 mars 2018. Yvonne Widell (vit tröja) är koordinator på Centralhälsan vårdcentral i Falköping. Här med distriktsläkarna Vilma Martinez Salgado och Göran Fällgren. Bild: Tobias Andersson/Bildbyrån

Satsningen på rehabkoordinatorer permanentas

Regeringens utvärdering visar att sjukskrivningarna minskade hos dem som fick kontakt med rehabkoordinatorer. Nu vill regeringen permanenta tjänsterna från och med 2019.

Annons:

Som Dagens Medicin berättat har regeringen avsatt pengar under två år för satsning på rehabkoordinatorer främst i primärvården.

Det har varit frivilligt att följa den överenskommelse som träffats mellan staten och Sveriges Kommuner och landsting (SKL) om att prioritera sjukskrivningsprocessen. Men från och med årsskiftet blir det alltså obligatoriskt för hälso- och sjukvården att ha rehabiliteringskoordinatorer.

Regeringens lagförslag innebär att de patienter som har behov av ett individuellt stöd ska erbjudas koordineringsinsatser i form av personligt stöd, intern samordning och samverkan med andra aktörer. Landstingen kan också teckna avtal med externa aktörer om insatser.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler