Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Tarmbakterie på sjukhus – 400 testas

33 personer har smittats av en resistent tarmbakterie på Nyköpings lasarett. Antalet drabbade har nästan trefaldigats på en vecka.

Annons:

Sörmlands landsting arbetar för att spåra smittan och kallar 400 personer till provtagning.

För två veckor sedan, när utbrottet upptäcktes, hade fyra personer smittats. Efter den senaste helgen var det 19 och på en vecka har antalet nästan trefaldigats, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Samtliga smittade är patienter som har varit inlagda på sjukhuset.

– VRE är en väldigt otrevlig och potentiellt ganska farlig bakterie om man får in den i sjukvården på fel ställen. Det ser vi några gånger om året nu för tiden, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Bakterien drabbar ofta personer som redan är illa däran och som är extra känsliga för infektionen.

– De kan bli sjuka och till och med dö av den, så det är viktigt att gå in med motåtgärder så snabbt som möjligt. Det får man alltid när man väl har upptäckt det, men det kan vara segt och långvarigt.

VRE är en naturlig tarmbakterie som utvecklat resistens mot antibiotikapreparatet vankomycin. Det sprids inte sällan i sjukhusmiljöer, ofta genom kontaktytor som lysknappar, handtag eller i badrum. Personer smittas när bakterien sedan kommer in i munnen.

Smittan kan yttra sig i sår- eller urinvägsinfektioner, men kan också leda till blodförgiftning eller infektion i hjärtklaffarna, som ibland bara kan behandlas med vankomycin.

VRE

VRE står för vancomycinresistenta enterokocker och är en grupp tarmbakterier som ofta är ganska harmlösa men som kan få fäste i sår, urinkatetrar med mera. Mest besvär orsakar de i samband med infektion av främmande material inne i kroppen, till exempel hjärtklaffar och proteser.

Sedan VRE beskrevs för första gången i Storbritannien 1988 har bakterierna spridit sig oerhört snabbt. I USA har andelen VRE-infektioner på några år ökat från mindre än en procent till på vissa håll 20—30 procent. I Europa har problemet ännu inte nått samma omfattning, men sedan 2007-2008 har antalet fall ökat kraftigt även i Sverige.

I de fall VRE finns hos en patient på en sjukhusavdelning kan det lätt ske en smittspridning till andra patienter på avdelningen om de hygieniska rutinerna inte följs. Patienter kan lätt bli smittade (utan symtom) och ett sådant bärarskap kan fortgå i veckor och månader.

VRE ska enligt smittskyddslagen anmälas till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Relaterat material
Hundratals testas för att spåra VRE-smitta
Vårdavdelning stängd på grund av smitta

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler