Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kunskapsprovet kritiseras för att vara för komplext.

Kunskapsprovet kritiseras för att vara för komplext. Bild: Thinkstock

Läkare kritiserar kunskapsprovet: Testar inte relevant kunskap

Kunskapsprovet för läkare som utbildats utanför EU är för komplext. Det anser en lång rad läkare, som skickat en skrivelse till socialdepartementet.

Annons:

Det nya kunskapsprovet för läkare utanför EU (NKP) ersatte det som tidigare kallades Tule-provet och skrivs före AT-tjänstgöringen. Provet har kritiserats för att vara för omfattande och komplext och den kritiken återkommer i skrivelsen, som undertecknats av en lång rad läkare i bland annat Uppsala och Gävle. I skrivelsen kritiserar undertecknarna provet för att fokusera på detaljkunskap, som saknar relevans i mötet med patienten.

”Den pre-kliniska delen är ett opraktiskt och onödigt moment. Man har dessa baskunskaper, men i praktiken är det få som minns allt i detalj”, skriver läkarna.
De anser att provet borde testa relevant kunskap i stället.

Kritiken är inte ny, men Läkarförbundet har inte tagit ställning till provets utformning. Förbundet anser att det viktigaste är att kunskaperna kontrolleras tillräckligt för att i slutändan ge patienterna bra vård.

– Men det är lätt att förstå frustrationen i att behöva göra ett omfattande kunskapsprov om det har gått lång tid sedan utbildningen, säger Jonas Ålebring, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Petitionens huvudkrav är att provet stoppas, till dess att det ”kvalitetsgranskats av läkare som har daglig patientkontakt”.

Relaterat material
Oro för svårt kunskapsprov
16 procent klarade nytt kunskapsprov

Kommentarer