Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nu har alla svenskar möjlighet att logga in i sin journal.

Nu har alla svenskar möjlighet att logga in i sin journal. Bild: Thinkstock

Nu är hela Sverige anslutet till e-journalen

I dag anslöt Region Västernorrland som sista landsting till Journalen. Nu kan alla Sveriges invånare läsa sin journal via nätet.

Annons:

– Det här har vi sett fram emot. Vi har sett vilka möjligheter och vilken nytta Journalen ger till både till patienter och vårdpersonal. Nu är vi närmare målbilden för 2020 då alla landsting och regioner ska tillgängliggöra all digital information i e-tjänsten Journalen. I dag kan de göra egna undantag för exempelvis psykiatrijournalen, säger Johan Assarsson, vd för Inera.

Antalet användare av Journalen på nätet har ökat till 1,8 miljoner, enligt Inera. Ungefär 48 000 loggar in dagligen i sin journal. Det ständiga önskemålet från användarna är att få tillgång till mer information.

Det är stora skillnader på vad olika landsting och regioner har beslutat sig för att invånarna ska kunna ta del av i nätjournalen. I Region Västernorrland visas historisk information ur journalen från och med januari 2015. Invånarna ser uppgifter från de flesta verksamheter, i höst även från vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatri och medicin, kvinnosjukvård och ungdomsmottagningar. Senare öppnar regionen också för labbsvar och remisser.

Relaterat material
Journaler via nätet nära miljonvallen

Kommentarer