Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Landstingen får dela på 1,8 miljarder för att förbättra förlossningsvården.

Landstingen får dela på 1,8 miljarder för att förbättra förlossningsvården. Bild: Thinkstock

Regeringen vill ha vårdkedja i förlossningsvården

Regeringen och SKL är överens om hur pengarna i satsningen på förlossningsvården ska fördelas. En tydlig vårdkedja är ett av målen.

Annons:

Förlossningsvården i Sverige kan förbättras på flera sätt, det visar en kartläggning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Bland annat är det ofta svårt för föräldrarna att veta vart man ska vända sig vid eventuella problem.

- Man blir inskriven i mödravården, och sedan är det förlossningsvården, BB och eftervård. Så man efterfrågar många gånger tydligare information, säger Eva Estling, samordnare vid SKL till Ekot.

Rapporten visar också att vården behöver bli mer anpassad efter kvinnornas individuella behov eftersom en modell inte passar alla.

- Som förälder och blivande förälder ska man kunna känna sig väldigt trygg i att förstå vad det är som kommer att hända innan, under och efter man har fått barn, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

 Fyra delar lyfts särskilt i överenskommelsen; förbättrad arbetsmiljö, förändrade arbetssätt, förstärkt personaltäthet, exempelvis fler barnmorskor, tryggare vårdkedja och eftervård, neonatalvård samt kunskapsstöd och utbildning för medarbetarna.

Relaterat material
Extra pengar till förlossningsvård

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler