Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Först i Sverige med tre hjärtan

En hjärtsviktspatient i Lund är den förste i Sverige som fått två elektriska pumpar inopererade. 

Annons:
Emil Johansson.

”Han har alltså tre hjärtan i kroppen, ett vanligt och två elektriska”, säger thoraxkirurg Ronny Gustafsson till Sydsvenskan.

Bara ett tiotal patienter i världen har sedan tidigare helt magnetupphängda pumpar på höger och vänster sida av hjärtat. Att denna lösning nu valdes i Lund beror på att något lämpligt hjärta för transplantation inte fanns tillgängligt. Patienten fick först en elektrisk pump till hjärtats vänstra kammare. Men efter den operationen  tillträdde oregelbunden rytm och det stod klart att det behövdes stöd även på höger sida trots att läkarna testat med en kateterpump som visade att det skulle räcka med en vänstersidig pump.

”Pumpen är anpassad för vänster kammare och med ökad buffring passar den på höger sida. Således behöver ingenting ändras på själva pumpen”, förklarar Ronny Gustafsson i ett mejl till Dagens Medicin.

Ronny Gustafsson.

Patienten berättar att han mår bra efter operationen. Blodet pumpas runt, men han har ingen puls, eftersom pumparna snurrar kontinuerligt. Han kan återvända hem med en liten kontrollenhet och batterier fästa i ett midjebälte. Nu hoppas läkarna att finna ett lämpligt hjärta för transplantation.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler