
Anna Starbrink (L), sjukvårdspolitisk talesperson Liberalerna, hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län, och Lina Nordquist (L), regionråd Uppsala. Bild: Erik Simander/Bildbyrån och Dag Pettersson

Anna Starbrink (L), sjukvårdspolitisk talesperson Liberalerna, hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län, och Lina Nordquist (L), regionråd Uppsala. Bild: Erik Simander/Bildbyrån och Dag Pettersson
”Farliga läkare måste hindras att få nya jobb”
En anmälan till HSAN och Ivo som leder till avstängning borde även medföra att personen helt stängs av från yrkesutövande, skriver två liberaler.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Vad händer när sjukvården inte längre hjälper en människa – när vården blir farlig?
Om legitimerad sjukvårdspersonal kan vara en fara för patientsäkerheten görs en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Vid allvarlig misstanke kan arbetsgivaren stänga av den anställde från arbetet. Ändå händer det att de misstänkta kan fortsätta behandla patienter – på annat håll.
För ett drygt år sedan anmäldes en gynekolog för sexuella kränkningar av sina patienter och stängdes av från arbetet. Samtidigt arbetade han vidare för ett annat landsting. En annan gynekolog stängdes av under utredning för sexuellt ofredande, men anställdes under avstängningen som överläkare vid en kvinnoklinik. En tredje läkare polisanmäldes för att han, som han uttryckte det, varit ”nyfiken på silikonbröst”. Enligt åtalet sökte en kvinna vård för illamående och kraftig huvudvärk när läkaren nöp henne i bröstvårtorna och slickade på dem. Läkaren sades upp från sjukhuset, men kunde obehindrat arbeta på vårdcentraler i ett annat landsting.
Exemplen är ovanliga, men tyvärr inte unika. För snart två år sedan togs en läkare ur tjänst från ryggkliniken på ett sjukhus. Han var inblandad i fyra lex Maria-anmälningar och hade anmälts åtta gånger till HSAN. Ivo utredde felaktiga operationer, röntgensvar och slarv och konstaterade att läkaren inte utfört sitt arbete enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkaren fick samtidigt anställning på en annan ryggklinik. ”Ryggkirurger växer inte på träd”, var den nya chefens motivering.
“Strukturella brister får inte riskera patienters hälsa.”
Därtill minns vi läkaren som ordinerade naturmedel till en kvinna med blod i avföringen som visade sig ha tarmcancer. Vi minns läkaren som utsatte pojkar för omskärelse utan bedövning, med så smutsiga instrument att ett av barnen nästan dog. Och som sista exempel läkaren som dömdes för att ha misshandlat och förgripit sig sexuellt på sin dotter. Samtliga stängdes de av från sina arbeten. Fick de anställning på annat håll? Ja. Dessa personer hade allihop både kollegor och patienter, samtidigt som de var avstängda från sin ordinarie arbetsplats. Detta borde inte ha kunnat ske. Arbetsgivare ska inte kunna göra så diametralt olika bedömningar.
Strukturella brister får inte riskera patienters hälsa. En anmälan till HSAN och Ivo som är så graverande att den leder till avstängning borde även leda till att förskrivningsrätten tillfälligt dras in och personen helt stängs av från yrkesutövande under samma period. Anställda ska kunna lita på att deras kollegor vill patienterna väl och vet vad de gör. Och patienter ska vara trygga i vården. Den som inte längre får träffa sina patienter, ska inte heller kunna få nya.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.