Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Vården testar anonyma namnbrickor

Nu prövar Stockholms läns landsting att införa anonyma namnskyltar på Danderyds sjukhus.

Annons:

Antalet vårdanställda som hotas eller utsätts för våld ökar. I Stockholms läns landsting uppger var tionde vårdanställd att de har upplevt hot och/eller våld i sitt arbete, skriver Mitt i.

Redan nu är det många på länets akutmottagningar som tejpar över sitt efternamn, på Danderyd införs anonyma namnskyltar på prov. 

- Vi snabbutreder frågan och inför det på prov här under våren. Förnamn och titel ska vara kvar på namnbrickan, men sedan kan man ha ett identifieringsnummer, som polisen har, säger personallandstingsrådet Peter Carpelan till Mitt i.

Enligt landstingets medarbetarundersökning är det 3 000 anställda som har blivit utsatta för våld eller hot — en ökning jämfört med tidigare undersökningar, enligt landstinget. Merparten av hoten och våldsattackerna kommer från patienter, från anhöriga eller sällskap till patienter som är missnöjda.

Förutom anonyma namnbrickor finns också andra förslag, som att vakterna ska bära kroppskameror och att akutsjukhusen utrustas med larmbågar, något som dock kräver förändringar i lagstiftningen. Redan nu eskorteras personal som jobbar kväll till personalparkeringen av sjukhusets vakter.

Relaterat material
Kroppskameror ska stoppa våld på akuten
Vården testar anonyma namnbrickor

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler