Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nästan 500 tjänster tillsattes förra året inom primärvård, mödrahälsovård och förlossningsvård, enligt SKL:s rapport.

Nästan 500 tjänster tillsattes förra året inom primärvård, mödrahälsovård och förlossningsvård, enligt SKL:s rapport. Bild: Thinkstock

Allt mer personal inom förlossningsvården

Antalet anställda inom förlossningsvården har ökat, konstaterar SKL i en ny rapport.

Annons:

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har analyserat hur de 817 miljoner kronor användes som landstingen fick av staten för att bland annat förbättra och förstärka förlossningsvården.

Totalt har pengarna resulterat i att nästan 500 tjänster tillsattes förra året inom primärvård, mödrahälsovård och förlossningsvård, enligt den rapport som SKL i dag överlämnade till regeringen. 

Analysen visar dock att det finns stora variationer i hur stor andel av de tilldelade medlen som användes till bemanning. I de landsting som satsade mest gick över 90 procent av pengarna till att öka bemanningen, medan andra landsting bara använde runt tio procent av pengarna till det.

Utöver denna satsning har regeringen och SKL kommit överens om ytterligare en extramiljard per år i en femårig satsning, pengar som ska gå till förlossningsvården samt insatser för kvinnors och barns hälsa. I år delas 1,8 miljarder kronor ut till landsting och regioner för att stärka vården före, under och efter graviditeten. 

Relaterat material
Så mycket får varje landsting av förlossningspengarna
Regeringen vill ha vårdkedja i förlossningsvården

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler