
Nästa fyra av tio på äldreboenden tycker att det har blivit svårare att få kontakt med läkare, sjuksköterska eller omsorgspersonal. Bild: Thinkstock

Nästa fyra av tio på äldreboenden tycker att det har blivit svårare att få kontakt med läkare, sjuksköterska eller omsorgspersonal. Bild: Thinkstock
Äldre har svårare att nå vården
Det har blivit svårare att få kontakt med sjuksköterska och läkare inom äldreomsorgen, visar Socialstyrelsens Öppna jämförelser 2017.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

I rapporten uppger nästan fyra av tio, eller 39 procent, av de äldre inom särskilt boende att det är mycket eller ganska lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare eller omsorgspersonal. Det är en försämring med hela 14 procentenheter sedan år 2016, då 53 procent tyckte att det var mycket eller ganska lätt att få kontakt.
Vad raset beror på är dock svårt att veta, enligt Socialstyrelsen.
– Det är svårt för mig att uttala mig om det, det här är de äldres upplevelse när de fyller i enkäten. Oftast är det kontakten med läkare och sjuksköterska som drar ner betyget, säger utredaren Kalle Brandstedt.
Brukar det vara så tvära kasta mellan två år?
– Nej, det här är ovanligt. Det viktiga är egentligen att se vad som händer nästa gång, om det är en tillfällig dip eller om det är en varaktig trend, säger Kalle Brandstedt.
Mest nöjda är de äldre i Grästorps kommun. Där tycker 77 procent att det är mycket eller ganska lätt att få kontakt med sjuksköterska, läkare och personal på äldreboenden. På andra och tredje plats kommer kommunerna Östra Göinge och Haparanda, där 68 respektive 63 procent upplever det som lätt att få kontakt.
Rapporten visar också att andelen äldre som får tio eller fler olika läkemedel ökar. Bland dem som fick hemtjänst hade drygt 24 procent många läkemedel och bland dem på äldreboenden var andelen nästan 32 procent. Det motsvarar en ökning med 3 respektive 6 procentenheter sedan 2016.
Det här är åttonde gången som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting presenterar öppna jämförelser av vården och omsorgen om äldre
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.