
Genrebild. CBD-olja, numera också kallad till exempel hampaolja, utvinns från industrihampa som innehåller låga halter av det narkotikaklassade ämnet THC. Bild: Thinkstock

Genrebild. CBD-olja, numera också kallad till exempel hampaolja, utvinns från industrihampa som innehåller låga halter av det narkotikaklassade ämnet THC. Bild: Thinkstock
Läkemedelsverket förbjuder CBD-olja
Fyra företag måste omedelbart upphöra att sälja hampaprodukter som innehåller ämnet cannabidiol. Enligt Läkemedelsverket är produkterna att klassas som läkemedel och företagen har inte tillstånd för läkemedelsförsäljning.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Bolagens åtgärder att undgå läkemedelsklassning har därmed inte fått avsedd effekt. Sedan Läkemedelsverket i oktober meddelade flera företag som säljer CBD-olja att de bryter mot läkemedelslagen har företagen på olika sätt ändrat märkningen av produkterna och informationen på försäljningssajterna.
Ett av de nu aktuella företagen, Nordic Med Can i Falköping, lyfter nu till exempel fram att deras produkter innehåller cannabinoider i stället för cannabidiol. Budskapet från flera företag är att de säljer kostillskott och inte läkemedel.
Men argumenten biter alltså inte på Läkemedelsverket. Myndigheten framhåller till exempel att även om ett företag tagit bort viss information om påstådda medicinsk effekter av cannabidiol måste det ”det enligt Läkemedelsverkets bedömning ha skapats en uppfattning, i synnerhet hos bolagets faktiska och potentiella kunder, om att cannabidiol och cannabidiolhaltiga produkter förebygger eller behandlar sjukdomar”.
Vidare anser Läkemedelverket att det inte framkommit någonting som tyder på att cannabidiol skulle användas som ett livsmedel.
Med hänvisning till läkemedelslagen anser myndigheten sammantaget att produkterna är att klassas som läkemedel på grund av deras presentation – att de ser ut som läkemedel och säljs eller har sålts med medicinska påståenden – samt på grund av deras funktion – att de innehåller en farmakologisk verksam substans som är en aktiv komponent i två olika läkemedel.
– Produkter som används för att behandla sjukdomsymptom måste vara kontrollerade och godkända. Det handlar helt enkelt om patientsäkerhet, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande från myndigheten.
Företagen måste enligt Läkemedelsverket upphöra med försäljningen av en rad namngivna produkter. Besluten är förenande med vite som enligt myndigheten kan dömas ut flera gånger om förbudet överträds.
De fyra aktuella besluten gäller utöver Nordic Med Can också företagen Curious Oak, Nirvara och Nya Aspens AB. Bolagen har nu möjlighet att överklaga Läkemedelsverket beslut till förvaltningsrätten i Uppsala. I sådana fall kan de begära inhibition av myndighetens beslut under den rättsliga prövningen.
Läkemedelsverket har pågående tillsynsärenden mot andra företag som säljer CBD-olja. Här är ännu inte några beslut fattade.
Dagens Medicin granskade förra våren Nya Aspens webbutik Scandinavian Hemp och fann att denna kom med flera medicinska påståenden kring CBD-olja. En av grundarna till webbutken ansåg dock att det enda man påstod var att CBD-olja påverkade endocannabinoidsystemet i kroppen.
(Artikeln är uppdaterad kl 14.08, 4 april, med kommentar från Lena Björk. Ytterligare uppdaterad den 5 april kl 9.08 med att produkter från Nya Aspens AB också förbjuds. )
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.