Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Mikaela Waltersson är ny regionordförande i Halland.

Mikaela Waltersson är ny regionordförande i Halland. Bild: Magnus Persson

Hon har fokus på vårdnivåer och e-hälsa

Den andra april övertog Mikaela Waltersson (M) ordförandeklubban i Region Halland efter Mats Eriksson, som varit regionens ledande politiker i 15 år. 

Annons:

Hur känns det att ta över den rollen?

– Det är jättespännande. Vi har förmånen att ha en ledande och bra sjukvård och utmaningen blir att bibehålla den höga nivån med en ökande befolkning och allt fler äldre. En viktig sak är att utveckla samarbetet med kommunerna, vi har ju en gemensam nämnd med kommunerna för hemsjukvård och hjälpmedel. Eftersom Halland inte är så stort har vi goda förutsättningar för samarbete, vi har bara sex kommuner.

Vilka andra områden är du särskilt intresserad av att ta tag i?

– Vi har ju rekryteringen av vårdpersonal och digitaliseringen av vården – frågor vi brottas med i hela landet. Den 1 mars hade jag förmånen att bli ordförande för SKL:s beredning för digitalisering efter Martin Andreasson, ett intressant uppdrag som spänner över mycket och är givande att ha parallellt med mitt arbete i regionen.

Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, beredning för digitalisering har i uppdrag att bland annat bereda och bevaka frågor om e-legitimation, e-styrning, integritet, säkerhet, e-förvaltning och den digitala agendan.

Vem är du, är du hallänning från start?

– Nej, jag är inflyttad hallänning. Halland har Sveriges högsta medellivslängd men det gäller inte oss inflyttade... Jag är sociolog med inriktning mot äldre och handikappade och har jobbat många år som chef för äldreomsorgen. Jag har varit politiskt aktiv i landstinget och kommunen sedan jag kom och bland annat varit socialnämndens ordförande i två mandatperioder och gruppledare för Moderaterna i åtta år. Jag kommer från Eggvena, en liten by i Västra Götaland.

Mikaela Waltersson var tidigare ordförande i driftnämnden för Hallands sjukhus.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler