Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Resistent tarmbakterie hittad hos barn

Fyra patienter på en barn- och ungdomskirurgiavdelning i Lund har smittats av resistenta tarmbakterier, VRE. Nu pågår provtagning av alla de 54 barn som vårdats på avdelningen sedan den 20 februari.

Annons:

Enligt Region Skåne har inget av de smittade barnen blivit sjukt, men de är bärare av vankomycinresistenta enterokocker, VRE. Samtliga barn har vårdats på samma rum på avdelningen på Skånes universitetssjukhus i Lund. VRE är en vanlig tarmbakterie som har utvecklat resistens mot antibiotika. De flesta som drabbas av den blir inte sjuka, men de som blir det måste behandlas med en speciell sorts antibiotika.

– Vi tar detta på väldigt stort allvar och gör vårt yttersta för att hindra spridning. VRE ger sällan upphov till sjukdom men det är väldigt ovanligt med utbrott bland småbarn, säger Marie Ekberg, chefläkare på Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Kommentarer