Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Stulen utrustning har sålts vidare

Dyr utrustning har stulits från flera sjukhus i Sverige. Polisen tror att den sålts vidare till sjukvårdsinrättningar utanför Europa.

Annons:

Endoskopiutrustning, som används för att undersöka magsäcken och tarmarna inifrån, har vid olika tillfällen stulits från Norrtälje, Karlskoga, Linköping och Solna. Det rapporterar SR P4 Östergötland.

Liknande stölder har skett i flera europeiska länder och marknaden är stor, enligt polisens nationella operativa avdelning (Noa).

 Nyligen har det varit några nya stölder i södra Europa så nu gäller det för oss inom den europeiska polisen att hänga med i svängarna och se, börjar det här öka igen? säger Ingemar Isaksson, kommissarie vid Noa, till SR.

 I några fall så har man lyckats hitta utrustning i andra delar av världen som visat sig komma från stölder i Europa, dock inte Sverige.

70 enheter till ett värde av 15 miljoner kronor har stulits i Sverige, där polisen inte lyckats identifiera några gärningsmän. I andra fall har misstänkta som rest runt i Europa med falska identitetshandlingar kunnat gripas.

Relaterat material
Stöld för miljonbelopp på Karolinska
Stöld för miljonbelopp på sjukhus i Linköping

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler