Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Mannen hade ätit en hel chilifrukt av sorten Carolina Reaper som anses vara världens starkaste chili.

Mannen hade ätit en hel chilifrukt av sorten Carolina Reaper som anses vara världens starkaste chili. Bild: Thinkstock

Superstark chili lämnade spår i hjärnan

Det verkar inte vara riskfritt att äta världens starkaste chili. En ung man i USA fick så plågsamma huvudsmärtor att han sökte akutsjukvård.

Annons:

Det hela skedde i samband med en ätartävling i USA. Efter att ha satt i sig en hel chilifrukt av sorten Carolina Reaper, som anses vara världens starkaste, drabbades mannen av värmevallningar och smärta i huvud och nacke.

Några dagar senare fick han attacker av så kallad åskknallshuvudvärk, en akut och svår smärta, och uppsökte då en akutmottagning. Mannen fick göra olika neurologiska tester, men inget ovanligt påträffades. Det var först när en datortomografi genomfördes som läkarna upptäckte att flera av hans artärer i hjärnan var sammandragna, vilket sannolikt orsakade smärtan.

Läkarna tror att den superstarka chilin kan ligga bakom åskknallshuvudvärken. De lyfter att intag av cayennepeppar tidigare kopplats till spasmer av kranskärlen i hjärtat.  

Mannens huvudvärk gick över med tiden och efter fem veckor var hjärnartärerna inte längre sammandragna. Fynden presenteras i tidskriften BMJ Case Reports.

Läs mer här:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler