Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bilden visar norovirusinfekterade celler (grönt) i tarmen hos möss. Den infekterade celltypen kallas ”tuft cells” på engelska

Bilden visar norovirusinfekterade celler (grönt) i tarmen hos möss. Den infekterade celltypen kallas ”tuft cells” på engelska Bild: Återgiven med tillstånd från Wilen et al, Science 2018; 360: 204–208

Målceller för vinterkräksjuka identifierade

Om man får tro en ny studie på möss har forskare i USA nu listat ut vilka celler i tarmen som infekteras av norovirus, den virustyp som orsakar vinterkräksjuka.

Annons:

Forskarna fann att en ovanlig celltyp i det yttersta cellagret i tarmen uttrycker en receptor som viruset kan binda till. Celltypen kallas på engelska ”tuft cells” och finns även hos människan.

Forskarna, som är verksamma vid Washington University i St Louis, konstaterar att norovirus infekterar de aktuella cellerna men inte den vanliga typen av epitelceller i tarmen. I sina experiment stimulerade forskarna tillväxten av den särskilda celltypen och de såg då att andelen möss som infekterades av viruset ökade och även mängden av virus i försöksdjurens avföring.

Studien publiceras i tidskriften Science. Enligt ett pressmeddelande från tidskriften har forskare länge försökt identifiera de celler som infekteras av norovirus och nu verkar man alltså ha lyckats. Upptäckten kan på sikt leda till nya behandlingar mot sjukdomen, enligt pressmeddelandet.

Varje år insjuknar 700 miljoner människor i infektioner orsakade av norovirus.

Läs abstract:

Relaterat material

Kommentarer